Monday, January 13, 2014

WORLD OF WORK

Hari ni sy ke shah alam teman adik sepupu attend job interview..dh lme xmenyelami perasaan memule nk masuk dunia kerjaya...World of Work...kalau dulu sy pnah jd career counselor di UIAM, selalulah buat sesi dgn student2 yg dh nk grad @ yg bru nk dpt interview...

Sy amat suke motivate student utk berani masuk dlm dunia kerjaya...walaupun sy masih masters student ms tu, tp sy dh dilatih utk train graduating student bersedia 'menjual' sgl kelebihan diri utk berjaya dlm interview session..

Since counseling & psychology adalah bidang kepakaran sy, sy gunekn sgl tools to explore student's real self & talent, then mk them confident on their own strengths..

Topic paling sy suke share persiapan fizikal...npk mudah & rate2 student akan meletakkn pkr ni paling akhir utk bersedia...& I tell u what, sekilas sy scan langkah interviewee msk dlm bilik i.view, sy dh ltak 20% - 40% utk calon tu...1st impression or how u carry yourself infront of others is the big challenge if u plan to success for the job..

Senang cite bile dh taw dimana kekuatan & dh pastikn sglnye terletak dlm keadaan yg btol, barulah keyakinan diri dtg dlm keadaan yg xdisangka2...walopon kite xfhm ataw x pnah dgr langsung ttg subject matter yg dibincgkn oleh penemuduga..

So npknye dh dkat sejam sy dlm kete menunggu adik sepupu..mudah2an die ok menjwb sgl soalan smbil menggayakan blazzer yg bru dihadiahkn semlm, ngee..oh ya die iview utk post analyst programmer, International University of Madinah..

Btw kpd sesape yg beminat ataw ade sedare mare yg nk attend kursus pendek WORLD OF WORK, yg dikendalikn oleh Castanea Training & Consultancy boleh hubungi sy @ 0122468274. ..pakej kursus dgn harga paling rendah ditawar utk mrk yg akn mnceburi dunia kerjaya pd Februari 2014 ini..

Ok..baby haya sofea pon ade dgn sy ni..lps ni nk ke IKEA.. say hi dear...

Wednesday, January 8, 2014

SEJUTA UMMAH TOLAK COMANGO

Assalamu'alaikum.
Mesej drpd Us. Aizam Mas'od, Bhgn Perancangan & Penyelidikan, Jakim

Peringatan kpd yg belum buat. Jgn tangguh.

Bantah Tuntutan Liberal
COMANGO Terhadap Islam

Setakat pukul 6.40 ptg 7.1.14 baru 46883 petisyen. tolong bantu.

http://www.gopetition.com/petitions/1000000-rakyat-malaysia-sokong-comango pengkhianat-negara.html

Sahabat semua..saya minta jasa baik tan tuan semua untuk sokong petition ni...sungguh memalukan setakat ni hanya 46883 org islam sign the petition
Sahabat tolong sebarkan message saya tadi untuk dapatkan sokongan untuk menolak comango... Ini tanggungjawab kita..kalau UN sokong bermaksud kita kena terima LGBT..MURTAD..dan benda yg mungkar..
Minta tolong support

Fwd pd geng2 muslim shj
Fwd dan isi
Tolong sign ya

perut oh perut...

Hari ke 74 cuti besalin..& sy masih lg dlm proses plansingn bdn...sgt x efisyen...naseb keje gov..kalo swasta? Keje sendri? Lg laa..2minggu bsalin kne merangkak kesane sini dah..
Sy mngaku mmg btol ckp2 org yg sy dgr..ank kedue ni liat sket kempes perutnye..anak 1st sy xpk lngsung nk kurus..taw2 da jd kurus melengkung plak..naseb x beli PB..kalo x sure srope zombie...
Btw, tabiat mkn sy dlm pntang kali ni mmg hancuss..munkin sbb bepntang sendri kot...dlu arwah ummi yg pntau setiap ape yg msuk dlm mulut..especially tang amount mknn..ni sy hantam..beringt pon kejap2...
Sejak abes pntang setiap pg abg sy akn belikn sarapan..mcm biase mmg ini yg dibelinye..die xtaw sy xgemor..

Tu tah knape ade kuih bakar plak..agaknye die belikn utk akmal kot..selit sket utk sy..
Dan sy akan tetap mkn mknn yg lain..


Siap nestum lg...bykkn?.. actually dh seminggu sy suffer sakit perut yg xtaw ape punce nye...sakit kt tgh2..smpai kne tdo menerap tekan perut..sy mengadu tiap2 hari..abg sy pon dh cuak nk buat ape...semlm mmg tahap xle thn..sakit makin kerap...abg sy kte, eh tu bunyi mcm nk bsalin dh tu...hisyyy..sy da pucat bgai nk fengsan tibe2 kne ketawe..gewwram..
Sbb xtahan sgt, peg la spital cek..urine, darah, sglnye cek..

nah!! 

Appendicitis!! 

Takot...tp doc bg ubat je..die soh observe sendri kt umah..kalo dh sakit truk br g spital..lah? Xkn nk tungu meletop pop ?! So inilah ubat yg sy kne mkn utk betahan..


Npk sikit je ek..mcm simple je sakit ni...tp sakitnye mcm nk arwah...puas pk nape bole dpt..doc kte xde penyebab..mustahil..nk kte xjg mkn, dlm pntang kot kne appendix..stress? Isyy..lg la jauh dr nyawe..ke sbb sy byk amik supplement?..paling best sy pk maybe sbb xmnang tgn nk hndle baby n akmal yg beremosi tu jd sy akn mkn laju2 asal masuk tekak, xhadam..& taraa...
Mintk2 sembuh la cepat...shaklee, herbalife semue sy tgh mkn..xrele pewrut kne belah taw..
16days to go..nk smbung 3 buln lg bole?..ngee..ok nant sy share rutin berpantang sendiri next n3...kbai


Wednesday, November 20, 2013

Ini bukan main-main

Assalamualaikum

yeap..ade sesuatu yg serius sy nak kongsi dgn semua...
berapa ramai antare kita yg benar2 ambil berat ttg kebersihan diri...sbg contoh kebersihan rambut, telinga, hidung, gigi, mulut, kuku dan badan....bila agaknye kita memperuntukkn mse merapi diri kita...atau terlupa langsung, seminggu sekali, bila ade waktu lapang atau hanya teringt bila ditegur...

ok..sy nk kecikkn sket skop n3 kali ni..isunye, BAU..
bau mulut? bau badan? rse2 mne pling menyengat?
yg pasti mne2 bau pun kite xkn dpt nilai dgn tepat sbb bau ni dtg dr diri kite sendri....
haa kalo ikut hukum psikologi da tepat dh tu...kne ade mirror yg memantulkn jwpnnye...

semua manusia mempunyai bau bdn yg tersendri..tp pernah x kite uji sejauh mne bau kite menyenangkn atau memeningkn org disekeliling kite..mcm mn nk uji? 
selalu2lah bertanye terus pd org yg paling rapat dgn kite...
malu? 
hidu pakaian kite...agak2 terbau peluh kite tu, maka kuat sgt lah bau yg dpt dihidu oleh org lain..
xprasan jugak kite ni ade bau bdn yg kuat? 
rajin2 lah membersihkn diri dgn membuat rutin cucian dan mandi secara teratur..

jika anda seorang yg:

● cepat berpeluh
● menjalani hari yg aktif dr 8am hingga 8pm
● berada ditpt yg tidak berhawa dingin sepjg hari
● mengulang memakai baju lebih dr sekali tanpa dicuci
● mengulang memakai skirt @ seluar lebih dr sekali tanpa dicuci
● mengulang memakai anak tudung sehingga sebulan tanpa dicuci
● memakai baju dalam lebih dr sekali tanpa dicuci
● memakai seluar dalam lebih dr sekali tanpa dicuci
● cuci rambut sekali seminggu/sebulan
● kesuntukan masa utk bersabun semasa mandi
● menggunakan tuala lebih dr seminggu tanpa dicuci
● bercukur sebulan sekali (ketiak dan alat sulit)

NAH..mungkin BAU BADAN ANDA BAKAL MENGGANGGU KETENTERAMAN ORG SEKELILING jika sekian lama anda mengamal cara pengurusan diri spt di atas atau sedari remaja lg....

sebanyak @ semahal mana pun perfume yg dipakai tidak akn dpt menandingi bau bdn anda itu....itu pun benasib baik kalo anda ni penggemar perfume..kalo x?

latih diri utk tmpil bersih dan menyenangkn org lain...kita yg patut memulakan..org keliling tobatlahum lah nk tegur, hatta kwn baik pon xsmpai ht nk sentuh isu mcm ni..

hakikatnye xrugi kalo semua sedar utk ambil lngkah pencegahan...byk deodorant, ubat2an, sabun, tips pemakanan yg bole digunakan utk mghalang bau bdn yg terlalu kuat dr berbau...jumpelah doctor kalau sgl ikhtiar xmenjadi...munkin toksin kita dikadar yg bhy...

secara general, kita menginginkn pergaulan dan komunikasi yg sihat, mesra dan segar setiap kali berhubung dgn sesiapa...kita berhak menerima lyanan yg baik begitu juga dgn org lain..jgn krn bau bdn kita yg kuat menjd penghalang dpd berlakunya hubungn yg baik dgn rkn atau org yg br dikenali...

AWAS WANITA..terutama yg belum ada pasangan...bau bdn yg kuat bukn shj memberi petanda tahap penjagaan diri kamu tp dpt memberi mesej tahap kesuburan kamu kpd kaum lelaki...

Rasulullah saw juga pernah menyebut dlm beberapa hadithnya ttg isu bau...

tahukah anda, malaikat tidak menyukai bau bawang putih..begitu juga Rasulullah, baginda membenci bau bawang putih...




Di antara huraian yg ditulis oleh muhaddithin, nyata Rasulullah tegas dgn soal kebersihan dan penjagaan diri..hatta bau bawang putih (makanan) mendtgkn ketidakselesaan apatah lg dgn soal kebersihan diri yg jelas dtg dr sikap tak cakna diri sendiri...

antara ibrah lain yg boleh diambil juga, selain merapikan diri, tpt tinggal juga penting...biarlah seisi rumah sentiasa berbau harum dan wangi..walau di dapur sekalipun..elakkan rumah dpd berbau kesan masakan atau makanan...kediaman yg rapi dan harum adalah pintu kpd punca rezeki dan tpt tinggal kita akn kerap dikunjungi oleh para malaikat...

beringat2 dan berpesan2lah...dlm kebanyakkn situasi, empunya diri tidak sedar dan tahu akn isu ini...kpd yg ade peluang, tegur dgn berhemah..jgn mengumpat di belakang...wallahu a'lam...